Tips voor het kweken van je AH moestuintjes

Tips voor het kweken van je AH moestuintjes

Ben je al druk bezig met het kweken van je AH moestuintjes? Wij hebben vijf kweektips voor je om een succes te maken van je moestuintjes! In deze blog kweektips voor: basilicum, komkommer, broccoli, wortel en spinazie!

Moestuintje basilicumAH moestuintjes basilicum kweek tips

Basilicum is één van de AH moestuintjes die heel eenvoudig te kweken is. Basilicum kun je zowel binnen als buiten kweken. Kweek je de basilicum buiten, dan moet je wel even wachten tot de vorst voorbij is en basilicum heeft warme zon nodig. Half mei is de beste periode om basilicum buiten te zaaien, omdat er dan de minste kans is op nachtvorst en er meer kans is op zonlicht. Je plantje heeft zeker zonlicht nodig dus zet je basilicum moestuintje dan ook bij het raam, zodat het voldoende zonlicht en warmte krijgt. Zodra je je moestuintje gaat verpotten, bedek dan de pot met bijvoorbeeld huishoudfolie, zodat er een soort kas ontstaat. Geef je basilicum moestuintje twee keer per dag water, maar niet teveel. Zodra de basilicum gaat spruiten haal je de folie weg en kun je de basilicum verpotten. Als je meerdere plantjes naast elkaar zet, zorg dan voor minimaal 15 centimeter tussenruimte, zodat ze goed kunnen groeien. Als je basilicum moestuintje bloemetjes krijgt, haal deze dan weg, maar zorg dat de steel in tact blijft.

Meer tips nodig voor het kweken van basilicum? Ga voor alle moestuintjes en tips naar de actiepagina van AH: Spaar de 20 verschillende moestuin zaadjes en ontwikkel je eigen moestuin!

Albert_Heijn AH moestuintje komkommer kweektipsMoestuintje komkommer

Komkommers buiten kweken kan vanaf half mei. Dan heb je namelijk de minste kans op vorst. Je AH moestuintje kun je echter ook binnen kweken en kun je verpotten als je plantje tussen 1,5 en 4 centimeter hoog is. Plant je meerdere moestuintjes naast elkaar, zorg dan dat er zo’n 15 centimeter tussen zit.  De zaadjes moeten tot een halve tot één centimeter diepte worden geplant. Bedek de zaadjes met aarde, maar druk de grond niet aan. Als je het moestuinpotje gebruikt, dan kun je het hele moestuinpotje in een grotere pot doen, de wortels van het plantje groeien gewoon door het potje heen. Geef regelmatig water en voed je plantjes eventueel bij. Komkommers kun je normaal gesproken na ongeveer 6 weken oogsten bij een grootte van ongeveer 20 centimeter. Wacht niet te lang met oogsten.

Meer tips nodig voor het kweken van komkommer? Ga voor alle moestuintjes en tips naar de actiepagina van AH: Spaar de 20 verschillende moestuin zaadjes en ontwikkel je eigen moestuin!

Albert Heijn AH moestuintje kweektips broccoliMoestuintje broccoli

Broccoli zaai je normaal gesproken tussen maart en augustus. Als je de broccoli in de tuin kweekt, dan moeten ze op ongeveer 10 centimeter diepte. Je plant ze dan 50 centimeter uit elkaar. Kweek je je moestuintje in een pot, dan moet deze ongeveer 30 centimer groot zijn. Je kunt het hele moestuinpotje in de pot doen. Geef je plantjes voldoende water. Bij een breedte van ongeveer 10 centimeter kun je je broccoli oogsten. Normaal duurt het ongeveer 8 tot 12 weken, voordat je broccoli kunt oogsten.

Meer tips nodig voor het kweken van broccoli?Ga voor alle moestuintjes en tips naar de actiepagina van AH: Spaar de 20 verschillende moestuin zaadjes en ontwikkel je eigen moestuin!

Moestuintje wortel

Wortelen kweek je in een pot van ongeveer 20 centimeter diep. Het is wel afhankelijk van het ras, kies anders voor de zekerheid voor een diepere pot, of kweek je wortelen in de tuin. Bij dit moestuintje moet je moestuinpotje nat maken en voorzichtig open scheuren. Dit kan bij een hoogte van ongeveer 3 centimeter. Dit duurt ongeveer 1 tot 4 weken. Kweek je wortelen in je tuin zorg dan dat er voldoende ruimte tussen zit. Normaal gesproken duurt het kweken van wortelen ongeveer 3 tot 4 maanden. Je kunt de wortelen bij een breedte van 2 tot 4 centimeter oogsten. Ook deze plantjes kunnen niet tegen vorst, dus als je ze op je balkon of in de tuin kweekt, kies dan voor een periode waarin je de minste kans op vorst hebt, meestal rond half mei. Je kunt je wortelen uiteraard eerst in een pot kweken of wachten tot de vorstvrije periode en dan buiten in een grotere pot zetten of in de tuin.

Moestuintje spinazie

Dit is voor de beginner een lastig moestuintje om te kweken, maar zeker de moeite waard om het te proberen. Het ontkiemen van je zaadjes duurt ongeveer 3 tot 10 dagen. Spinazie moet gezaaid worden in vochtige grond. Als je gaat verpotten, dan moet deze pot minimaal 12 centimeter zijn. Als je ze in de tuin gaat planten, zorg dan voor een afstand van minimaal 15 centimeter tussen de plantjes. Als je spinazie buiten kweekt, dan kun je het beste zaaien van februari tot augustus. Zorg voor voldoende water en zon. Spinazie kan in ieder geval niet tegen vorst.

Meer tips nodig voor het kweken van je moestuintjes? Ga voor alle moestuintjes en tips naar de actiepagina van AH: Spaar de 20 verschillende moestuin zaadjes en ontwikkel je eigen moestuin!
Spaar jij ook moestuintjes? Like onze pagina op Facebook en deel deze tips!

Bekijk ook onze YouTube video: Instructievideo